сряда, 24 април 2024 г.

Атанас Славов: Безспорно може да се стигне до отстраняване на главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Безспорно може да се стигне до отстраняване на главния прокурор, коментира в кулоарите на Народното събрание депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Славов, по повод информацията, че членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са поискали предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„След като е задействана цялата процедура във ВСС, след като дори най-лоялните на Гешев членове на ВСС искат неговата оставка, или ще се стигне до решение на Висшия съдебен съвет за неговото освобождаване, или той ще бъде принуден да си подаде оставката, което безспорно е един много по-бърз механизъм“, смята Славов. „За нас е необяснимо как членове на Прокурорската колегия на ВСС, които буквално до вчера подкрепяха главния прокурор, изведнъж си сменят мнението и искат неговото освобождаване, каза депутатът и попита дали не става дума за политическа сделка. „Очевидно участващите в политическата сделка в момента водят преговори за съставяне на правителство с първия мандат. Иван Гешев трябваше отдавна да напусне това място, защото е негоден за този пост“, коментира Славов.

Необяснимо е как така ГЕРБ-СДС и ДПС постигнаха споразумение за махането на главния прокурор за един ден. Това за нас е доказателство за политизация. Гешев вече им пречи да реализират своята визия за управление на държавата, според Атанас Славов.

Оттук нататък, не просто освобождаването на Гешев, което трябва да се случи безспорно, но и промяната на конституционните правила за отчетност и отговорност на главния прокурор, както и приемането на Закона за разследване на главния прокурор, са важните теми, добави депутатът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html