неделя, 28 април 2024 г.

Мария Габриел се срещна с БСП

Снимка: БНТ

За мен днешната ключова дума е диалог, диалог по конкретни приоритеи. За това имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност. Това каза номинираната от ГЕРБ – СДС за министър-председател Мария Габриел на среща с представители на ПГ на „БСП за България“ в зала „Запад“ на Народното събрание, предаде Новини.

Ще работим за екип и стратегия за България за трите А – амбиция, авторитет и ангажимент. Амбиция, че сме способни да съставим правителство, авторитет на България в Европа, където текат интензивни процеси, ангажимент към хората, заяви Габриел.

Тя призова към диалог, изпълнен със съдържание.

Мария Габриел представи 10 основни приоритета, сред които стабилно правителство, стабилни публични финанси, борба с инфлацията, с високите цени, дълбока правосъдна реформа, Шенген, трайна евроатлантическа ориентация, сближаване на регионите и тяхната специализация, здравеопазване за хората.

Изключително важни за нас са младите хора, каза още Мария Габриел и увери БСП, че няма да има орязване на социалните плащания.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски изказа огорчение, че от БСП не приемат подхода, по който е била определена номинацията за премиер на Мария Габриел.

На тази среща много по-полезно, важно и ефективно щеше да бъде да присъстват и г-н Борисов, и г-жа Нинова. Отсъствието им повдига определени въпроси. В рамките на повече от месец на обществото не е ясно кой е план А, клой е план Б, какво правителството търсите, каза Свиленски.

БСП няма да участва в управление само за да участва в управление или няма да подкрепи Борисов само за да подкрепи Борисов, подчерта той.

По-рано днес Габриел се срещна и с представители на ПГ на ДПС.

Представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ не дойдоха на срещата с кандидата за премиер на ГЕРБ – СДС.

Вчера първата и втората политическа сила в прессинформации обясниха аргументите си във връзка с разговорите днес. От ПП – ДБ съобщиха, че ще се срещнат с кандидата за премиер Мария Габриел в петък, тъй като лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са извън страната. По-късно от пресцентъра на ГЕРБ – СДС отговориха, че, освен двамата съпредседатели на ПП, останалите лидери в коалицията – Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, са в България и могат да присъстват в зала „Запад“ днес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html