събота, 27 април 2024 г.

Кемал Кълъчдароглу води, според проучване преди изборите в Турция

Снимка: БНР

Кемал Кълъчдароглу, който е основният опонент за поста на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в Турция, получи силен тласък за предстоящия вот. Причината е оттеглянето на кандидат от по-малка партия и социологическо проучване, което дава повече от пет пункта предимство на Кълъчдароглу, пише Reuters, цитиран от Фокус.

Оттеглянето на Мухарем Индже, един от четиримата, които се включиха в президентските избори, може да промени в последните дни кампанията за това, което се смята за най-големият тест за Ердоган в неговото две десетилетие управление.

„Основният борсов индекс на Турция скочи с 6%, след като Индже направи шокиращото съобщение пред централата на своята партия в Анкара. Финансовите пазари са на ръба, тъй като Кълъчдароглу обеща да обърне неортодоксалната икономическа политика на Ердоган“, пише британската агенция.

Проучването на социологическата агенция Konda определи подкрепата за Ердоган на 43,7%, а за Кълъчдароглу  на 49,3%, което оставя Ердоган под необходимото мнозинство за победа на първия тур и предполага, че изборите ще преминат към балотаж между двамата на 28 май.

Това до голяма степен съответстват на някои други социологически проучвания, които поставят Кълъчдароглу напред. Той е обявен за кандидат на шестпартиен опозиционен съюз и също така оглавява Републиканската народна партия (РНП), знамето, под което Индже неуспешно се кандидатира за президент през 2018 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html