петък, 26 април 2024 г.

Станислав Стоянов: Има двоен стандарт от страна на европейските и българските институции относно недопускането ни в РСМ

Снимка: БГНЕС

Констатира се двоен стандарт и липса на принципност в позицията на Европейската комисия и на българските институции, заяви в пленарната зала депутатът Станислав Стоянов в изказване от името на парламентарната група на „Възраждане“ по повод недопускане на български граждани в Република Северна Македония (РСМ). Той смята, че български и европейски власти са реагирали по казуса с евродепутата Андрей Ковачев, който с други българи на 6 май не беше допуснат до РСМ, но не са взели отношение по случая с депутата от „Възраждане“ Ангел Георгиев и още двама български граждани, които на 4 февруари бяха задържани ГКПП „Деве баир“.

Според Стоянов различната реакция по двете теми „саботира отстояването на т.нар. европейските ценности“. Той твърди, че при случая с неговия съпартиец е имало побой, но Министерството на външните работи (МВнР) не е излязло с позиция, както за Андрей Ковачев. Стоянов коментира, че евродепутатът е бил от застъпниците за падането на ветото за започване на преговори за присъединяването на РСМ към Европейския съюз. Той каза, че при гласуването на ветото в българския парламент само „Възраждане“ и „Има такъв народ“ са били „против“.

„Отдавна не е новина, че правата на хората, които се самоопределят като българи в РСМ не са защитени“, коментира също Стоянов.

„Днес 120 години след смъртта на Гоце Делчев, Македония все още не е свободна. Ние все още сме роби на европейските велики сили, но и борбата за обединението на България продължава и ние от „Възраждане“ ще я водим до победа“, заяви Стоянов.

Антени.инфо припомня, че преди ден Андрей Ковачев определи реакциите по случая с него като абсолютно адекватни. Той каза, че основният въпрос е има или няма черен списък на европейски граждани, които не се допускат в РСМ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html