понеделник, 29 април 2024 г.

Синдикатите в затворите имат среща с министъра на правосъдието Крум Зарков

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) утре има среща с министъра на правосъдието Крум Зарков. От организацията съобщиха, че след разговорите ще стане ясно дали насроченият за петък протест остава.

Преди дни от ССЗБ обявиха, че в петък, в различни часове страната, надзиратели и служители в местата за лишаване от свобода излизат на протести.

От синдиката припомнят, че преди седмица Зарков бе информиран, че се подготвят реални протестни действия в сектора, тъй като недоволството от страна на служителите, осъществяващи надзора и охраната в местата за лишаване от свобода, расте заради случващото се в системата.

Синдикатът постави искане за незабавно преразглеждане и отмяна на всички указания с цел бюджетни икономии, влошаващи условията на труд, увеличаващи натоварването и нарушенията на трудови права на работещите, и излагащи на риск дейностите, засягащи правата на лишените от свобода.

Сред другите искания на синдиката са запознаване с разчетите и стандартите за финансиране на двете дирекции – за съдебна охрана и за изпълнение на наказанията.

Паралелно с това организацията подготвя писмо до еврокомисаря по правосъдие, жалба до Европейския комитет за предотвратяване на наказанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа за нарушаване на Европейските правила за затворите, на основание лоши условия на труд.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html