петък, 19 април 2024 г.

В Каталуния отчуждават празни апартаменти

Тарагона е една от общините, където ще бъде приложена мярката.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Регионалното правителство на испанската област Каталуния започва процедура по отчуждаването на празни апартаменти, собственост на хора, които притежават много недвижими имоти и не ги използват по предназначение, съобщи БНР. Целта е те да бъдат предоставени след това на крайно нуждаещи се сред които и жени, жертва на домашно насилие.

Първата фаза на този процес ще обхване празните имоти в 14 общини, в които има силно търсене за наемане. Сред тях са близките до Барселона Cornellà de Llobregat, Lloret de Mar, Mataró, Reus, Tarragona и други. За да не бъдат отчуждени собствениците ще имат три месеца да докажат пред местните власти, че имотите не са празни. Ако това не се случи, след това трябва да се постигне взаимно съгласие за изземването им и отдаването им на социално слаби граждани. Цената ще бъде договорена допълнително. На този етап са отпуснати 5 милиона евро за изкупуването им, а прогнозите са, че до началото на следващата година ще бъдат отчуждени между 50 и 70 жилища. Агенцията за жилищно настаняване на Каталуния ще има ангажимента да ги разпредели на хората, включени в списъците на чакащите социални апартаменти.

Предварителните проучвания са показали, че има близо 190 жилища, които отговарят на изискванията и могат да бъдат иззети от собствениците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html