събота, 27 април 2024 г.

Путин внесе законопроект за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Снимка: БГНЕС

Владимир Путин внесе днес в Държавната дума (долната камара на руския парламент) законопроект за денонсирането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, предаде ТАСС. Законопроектът бе публикуван в базата данни на Държавната дума.

В пояснителни бележки към законопроекта се отбелязва, че договорът „в началото на 90-те години беше достатъчно действен и ефективен инструмент за укрепване на европейската сигурност“. „От началото на 90-те години договорът доста остаря и загуби връзка с действителността, под въздействието на мащабните военно-политически изменения, свързани най-вече с разширението на НАТО“, се казва още в бележките.

По-рано днес бе публикувано разпореждане на президента Путин, с което той назначава заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков за свой официален представител при обсъжданията в парламента, посветени на възможното денонсиране от Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа въвежда ограничения за броя на тежките оръжия, които могат да бъдат разполагани на европейския континент, отбелязва ДПА. Под „тежки оръжия“ се разбира танкове, бойни машини на пехотата, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.

Русия подписва договора през 1990 г., но през 2007 г. преустановява изпълнението на повечето си задължения по него.

От 2015 г. руски представители не участват в срещите на съвещателната група по договора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html