четвъртък, 28 март 2024 г.

Австрия също забрани TikTok на телефоните на държавните служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия ще се присъедини към нарастващия списък от държави, които забраняват притежаваното от Китай приложение за споделяне на видео TikTok на служебните мобилни телефони на държавните служители, заяви в сряда вътрешният министър Герхард Карнер, съобщава Ройтерс.

Редица западни държави, включително Великобритания, Съединените щати и няколко други страни членки на Европейския съюз, вече забраниха TikTok поради опасения за сигурността. Двете най-големи политически институции в ЕС (ЕК и европарламента) също забраниха приложението през март.

„Приложението TikTok Ще бъде забранено на служебните мобилни телефони. На частните телефони извън държавната мрежа, разбира се, ще бъде възможно да се използва приложението“, каза Карнър пред репортери преди седмично заседание на австрийския кабинет, след като беше попитан дали политиците в правителството ще могат да запазят приложението.

TikTok, който е собственост на китайската фирма ByteDance, е под наблюдение от страна на държави и регулатори поради опасения, че правителството на Китай може да използва приложението за събиране на потребителски данни или за прокарване на своите интереси, напомня Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html