неделя, 28 април 2024 г.

В Европарламента загрижени за поскъпването на Плана за възстановяване

Програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ (EU4Health) може да бъде една от засегнатите от съкращаване на разходите, предупреждават евродепутатите.
Снимка: EPSU.ORG

Европейските депутати днес изразиха загриженост във връзка с повишаването на лихвените проценти, което увеличи размера на средствата по Плана за възстановяване на ЕС, оказвайки натиск върху бюджета на Общността, предаде Франс прес.

В резолюция, приета този следобед, евродепутатите посочват, че са „дълбоко загрижени, че без необходимите мерки има риск нарастването на разходите за обслужване на заемите (взети за финансиране този механизъм – бел. ред.) на инструмента за възстановяване на Европейския съюз да ограничи възможностите на бюджета на ЕС да финансира приоритетите и политиките на Съюза и да отговори на възникващите потребности“.

Европейските депутати предупреждават, че програми като „Еразъм+“, „ЕС в подкрепа на здравето“ (EU4Health), както и водещата програма на Европейската комисия за подпомагане на сектора на културата и аудио-визуалния сектор „Творческа Европа“, могат да бъдат засегнати от съкращаване на разходите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html