понеделник, 29 април 2024 г.

Великобритания би приветствала намеса на Китай за спиране на войната срещу Украйна

Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли заяви, че би приветствал намеса на Китай за прекратяване на войната между Русия и Украйна, съобщи БНР. Първият дипломат на Обединеното кралство каза, че не смята, че Западът трябва да бъде придирчив за това как е постигнато потенциално споразумение и че всички знаят, че Си Цзинпин се радва на значителна степен на влияние по отношение на Владимир Путин. Британският външен министър направи това изявление в Съединените щати, подчертавайки необходимостта Лондон и Вашингтон да запазят подкрепата си за Киев.

Би Би Си коментира, че думите на Клевърли вероятно ще бъдат посрещнати с неодобрение от някои, включително от бившия външен министър Лиз Тръс, която неотдавна, също в Америка, призова Западът да осъзнае огромната заплаха, която представлява Китай. Тя окачестви неотдавнашното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Китай като „знак на слабост“.

Клевърли обаче настоя, че Великобритания не би се противила, ако Си Цзинпин използва своето влияние за намиране на мирно решение. „Ако чрез намесата си китайският президент помогне за възстановяването на суверенитета на Украйна и руските войски се изтеглят, аз не бих имал забележки“, отбеляза Джеймс Клевърли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html