четвъртък, 25 април 2024 г.

12% е спаднал германският износ за Китай през първото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

12% е паднал германският износ за Китай през първото тримесечие, съобщава БНР. Така не се оправдаха надеждите на бизнеса за съживяване на търговията след премахването на строгите противопандемични мерки от страна на Пекин.

Въпреки че германският експорт се увеличи през първите три месеца на годината с над 398 млрд. евро (повишение със 7,4%) спрямо същия период на 2022 г., износът за Китай отбеляза спад с 12% до 24,1 млрд. евро, показват предварителни оценки на официалната германска статистика Destatis, цитирани от Ройтерс. Агенцията цитира Макс Зенглейн, главен икономист в Института „Меркатор“ за за китайски изследвания (MERICS), според който износът на Германия за Китай може да е „достигнал своя зенит“.

Делът на износа за Китай от общия износ на Германия вероятно „ще се установи на по-ниско ниво“, каза още той. Делът в момента е около 6%, като в някои моменти достигаше 8%. „Икономическото възстановяване този път ще зависи главно от потребителите и услугите и вероятно ще заобиколи много германски износители“, посочи Зенглейн.

Откакто правителството в Пекин премахна Covid ограниченията в края на 2022 г., китайците отново пътуват, излизат и харчат повече за облекло. Това помогна на китайската икономика да нарасне силно през първото тримесечие на тази година, като брутният вътрешен продукт се повиши с 4,5% в сравнение със същия период на 2022 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html