неделя, 5 май 2024 г.

Урсула фон дер Лайен коментира 11-ят пакет санкции срещу Русия (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз вече е намалил вноса от Русия с почти две трети, съобщи УНИАН. На пресконференция в Киев председателят на ЕК е заявила:

„Този ​​пакет е фокусиран върху борбата с избягването на санкции… По-специално, ние подобряваме съществуващите инструменти и добавяме повече продукти и стоки към забранения списък, включително части за самолети, които се озовават в ръцете на Кремъл на път за трети страни през Русия „, е заявила тя.

„В момента се регистрира ръст на търговските потоци между Руската федерация и  трети страни.

„Ето защо ние предложихме нов инструмент за борба със заобикалянето на санкциите: ако видим, че стоки от ЕС се изпращат в трети страни и след това се появяват в Руската федерация, тогава можем да предложим на страните членки да наложат санкции върху износа на тези стоки от ЕС.“ – добави председателят на ЕК.

Тя уточни, че този инструмент ще се използва „много внимателно“ и след задълбочен анализ на риска и одобрение от членовете на ЕС.

В същото време на въпроса дали следващият санкционен пакет ще включва забрани за „Росатом“, фон дер Лайен отбеляза, че в момента тече активна работа между страните членки за преход „към независимост в това отношение“.

„Това е трудна работа… Но някои страни членки вече отбелязват напредък и трябва да продължим да ги тласкаме в тази посока“, каза тя.

Фон дер Лайен каза още, че днес тя и президентът на Украйна Володимир Зеленски по-специално са обсъдили военна помощ за Украйна от ЕС.

„Първият приоритет е да помогнем на Украйна да й осигурим нужните боеприпаси. Тук работим в няколко направления: незабавно предаване на боеприпаси от запасите на страните-членки на ЕС…, закупуване на боеприпаси с калибър 155 и 152 мм. от страните членки на ЕС, както и засилването на производството и ускоряването на доставката на боеприпаси“, каза тя.

Председателят на ЕК добави още, че тази година ЕС планира да предостави финансова помощ на Украйна в размер на 18 млрд. евро, от които 6 млрд. евро вече са отпуснати.

В същото време, според Зеленски, той и фон дер Лайен са обсъдили и членството на Украйна в ЕС и износа на зърно от Украйна.

„Отдавна е дошло времето да се премахне изкуствената политическа несигурност в отношенията между Украйна и ЕС. Дошло е времето за положително решение за започване на преговори за членство на Украйна в ЕС“, подчерта той.

Освен това държавният глава на Украйна добави, че той и фон дер Лайен са се договорили да създадат Консултативна група, която да следи проблемните въпроси, свързани с износа на украинско зърно.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html