петък, 26 април 2024 г.

Пеканов: Отлагането на еврото е шанс за популяризиране на ползите от него

Снимка: БГНЕС

Отлагането на влизането на България в еврозоната, което трябваше да стане на 1 януари 2024 г., е шанс за популяризирането на ползите от него. Това каза Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на дискусия на тема „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната“, организирана от Икономическия и социален съвет (ИСС).

„Нека да използваме забавянето на приемането на еврото, което трябваше да стане от началото на 2024 г., но засега е отложено за началото на 2025 г., в позитив и да обясним на хората и на бизнеса какви са ползите и защитните механизми от приемането на еврото. Това е национално значима цел, за която ни е нужна ясна и точна информация, която да стигне до всеки български гражданин“, подчерта той.

По думите му приемането на еврото има ясни позитиви от икономически и социален характер за всеки български гражданин. Още през 90-те години беше направен осъзнат избор с прикрепянето на едно котва за стабилност, каквато беше валутният борд. Това означава, че от 25 години България не упражнява самостоятелна парична политика и това донесе стабилност и доверие в страната. Макар че миналата година имаше спекулации, че България ще влезе насила в еврозоната, това ще стане, когато свършим работата, която е пред нас, отбеляза вицепремиерът. Уверен съм, че Народното събрание ще гласува нужните законови промени, в същото време сме предприели всички мерки за укротяване на инфлацията, заяви той.

В анализ на ИСС се посочва, че приемането на общата европейска валута ще подобри инвестиционната среда и ще увеличи експортната насоченост, и ще има по-голяма ефективност на пазара на труда и високи нива на икономическа активност. Целта от приемането на общата валута е конвергенция, сближаване до най-развитите икономики, по-висока икономическа активност, заетост с устойчиви и добре платени работни места. Това ще спести разходи на страната, ще подобри инвестиционната среда и ще стоим по-силно на картата на света в една силно турбулентна среда, и ще стоим там, където се вземат решения. Подготовката на приемането на еврото не е спряла, увери Пеканов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html