четвъртък, 2 май 2024 г.

Международен екип от ветеринари прегледа мечките в Белица

Снимка: БГНЕС

Международен екип от ветеринари прегледа мечките в Белица, информират от „Четири лапи“, съобщи БТА.

На Теди, Ива, Бойка, Боби и Маринка от Парка за мечки бяха направени ехография, рентгенови снимки, дентални прегледи и иновативно медицинско изследване на слуха със специална апаратура. Прегледите са част от годишната програма на парка за поддържане на здравословното състояние на животните и предоставяне на максимално добри условия за живот, посочват от фондацията. Кафявите мечки в парка са общо 18. Те преминават редовни прегледи на определен период и по график.

На отлично здраве се радва седемгодишният мечок Теди. Боби, който страда от коксартроза на задните крайници, ще има нужда от всекидневната рехабилитация и адаптиране на терапията си. На мечките Бойка и Маринка им бяха извадени увредени зъби, а при мечката Ива е установена пълна глухота, обясняват от „Четири лапи“.

„Състоянието на Ива, което вероятно е по рождение, ще наложи да я наблюдаваме още по-внимателно при интеракциите ѝ с други мечки и евентуално, може да се наложи да не я събираме с другите обитатели,“ каза Димитър Иванов, директор на парка.

Паркът за мечки – Белица е съвместен проект между Фондация „Бриджит Бардо“ и „Четири лапи“. Той е официално открит през ноември 2000 г. От 10 парил мястото отново е отворено за посетители за новия сезон. Последната мечка, която се събуди от зимен сън, бе Йета, посочват от парка в публикация във фейсбук страницата си. Тя е будна от началото на април.

Снимка: БГНЕС

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html