неделя, 28 април 2024 г.

В НС обсъждат и формират парламентарните комисии

Снимка: БГНЕС

Очаква се днес в Народното събрание да бъдат обсъдени и формирани парламентарните комисии, които първоначално ще работят без избрани председатели. Предвидени са и изслушвания на представители на изпълнителната власт, съобщи БНР.

Депутатите започват с актуални въпроси в първия блиц контрол в 49-ия парламент. Като втора точка се предвижда формирането на парламентарните комисии. На председателски съвет вчера беше решено формациите да предложат само състав, а изборът на ръководство засега се отлага заради липсата на консенсус. Свикването на отделните заседания на комисиите, както и какъв да бъде дневният им ред, ще се определя от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той ще решава и кой да води заседанията.

Всяка една от политическите сили ще предложи своите представители в отделната комисия, без обаче да бъде гласуван състав на ръководството. Тоест няма да има избрани председатели и заместник-председатели. Комисията може да бъде свикана във всеки един момент от председателя на Народното събрание. Изборът на председатели се очаква другата седмица. Според запознати в НС, единият вариант е да имаме квотно разпределение на базата на представителство в парламента, както беше миналата година. Другият е да има сформирани първи 4 комисии, които да бъдат бюджетна, здравна, социална и правна, за да може да се обсъди бюджетът.

За днес са предвидени и две изслушвания на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов във връзка с промените в Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“. По темата ще бъде изслушан и министърът на енергетиката Росен Христов. Изслушванията са по искане на БСП и „Възраждане“.

В редовния парламентарен контрол ще участват и девет министри.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html