четвъртък, 2 май 2024 г.

Седем учители са били убити при стрелба в училище в Пакистан

Снимка: БГНЕС

Седем учители са били убити днес при стрелба в училище в северозападната част на Пакистан, близо до границата с Афганистан, предаде Ройтерс, като се позова на местната телевизия „Гео“.

Стрелбата е станала в окръг Парачинар, съобщи телевизионният канал.

Междувременно ислямистки бойци са убили шестима пакистански военнослужещи в престрелка с въоръжените сили близо до границата с Афганистан, съобщи армията. Пакистанските талибани, известни също като „Техрик е талибан Пакистан“ (ТТП), поеха отговорност за убийствата.

Кръвопролитията идват в момент, когато Пакистан обяви нова офанзива срещу бойците, след като те възобновиха нападенията си и през февруари нападнаха джамия, причинявайки смъртта на повече от 100 души.

Исламабад твърди, че ислямистките бойци, които искат да наложат твърдолинейна версия на ислямските закони в Пакистан, се радват на сигурно убежище в Афганистан, откъдето планират и извършват нападенията. Кабул отрича това обвинение.

Армията заяви, че трима „терористи“ също са били убити и тя в момента претърсва района за нападатели, които евентуално може да се укриват.

ТТП е група, обединяваща няколко сунитски военни групировки. Тя стои зад редица нападения срещу държавата, които зачестиха от миналата година, след като тя отмени прекратяване на огъня и мирните преговори с правителството в Исламабад се разпаднаха.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html