четвъртък, 2 май 2024 г.

Правителството в Сърбия предложи мораториум от две години на издаването на разрешителни за оръжие

Снимка: Правителство на Сърбия

Сръбското правителството в Сърбия предложи мораториум от две години върху издаването на разрешителни за притежание и носене на късо огнестрелно оръжие и разрешителни за придобиване на оръжие, след вчерашната трагедия в основно училище „Владислав Рибникар“ в Белград. До три месеца трябва да приключи проверката на всички издадени разрешителни за оръжие, съобщава белградският вестник „Политика“.

Решено е  също в шестмесечен срок да приключи контролът на лицата, които имат разрешителни за държане на оръжие, и по-специално дали са спазени законовите изисквания за безопасно съхранение на оръжията, както и дали оръжията се съхраняват отделно от боеприпасите и дали достъпът до оръжия и боеприпаси на малолетни и други лица е адекватно предотвратен.

Контролът на всички стрелбища на територията на Република Сърбия да приключи в рамките на три месеца, а в срок от един месец да бъдат подготвени наредби за условията и начина на използване на стрелбищата, включително забрана за достъп на непълнолетни.

Сръбското правителство разпореди на Министерството на правосъдието да подготви в рамките на съществуващата Работна група за изменение и допълнение на Наказателния закон промени в закона, които да предвиждат наказателна отговорност за лицата, които позволяват на малолетни да придобиват огнестрелно оръжие и които обучават непълнолетни да боравят с огнестрелно оръжие. Също така се предлага на Министерството на правосъдието да обмисли възможността за изменение на Наказателния закон с цел намаляване на възрастовата граница за наказателна отговорност на непълнолетните от 14 на 12 години при спазване на международните и европейски стандарти.

Разпорежда се на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването в едномесечен срок да изготвят наредби, които да дадат възможност за въвеждане на задължителни изследвания за наркотици в гимназиите и основните училища за учениците от седми и осми клас.

На заседанието бе заявено, че в рамките на 10 дни правителството ще сформира Работна група за безопасността на децата в интернет, която ще разгледа въвеждането на мерки за забрана на достъпа до уебсайтове (DARK NET и подобни), които съдържат съвети как да се извърши убийство, как да се получат на наркотици или огнестрелно оръжие, пише вестник „Политика“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html