петък, 26 април 2024 г.

Димитър Манолов: В държавния сектор тлее напрежение

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

„Има поредица от сектори, в които тлее напрежение, най-вече в държавния сектор. В администрацията работят 120 хиляди човека. В края на миналата година правителството реши, че ще се увеличат възнагражденията в някои администрации, а в други няма. Когато се направи такова нещо, то поражда усещане за неравнопоставеност в цялата система“. Това заяви пред БНР президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Според него, работодателите плащали „смешни данъци“ върху печалбата и това непременно трябва да бъде преразгледано.

Той смята, че ако ЕК не приеме предложението на България за преразглеждане на ПВУ в частта за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г., нямало план Б.

„България изчезва. Индикациите от Брюксел засега са положителни. Те обаче са неофициални. ЕК няма да отстъпи от затварянето на централата „Брикел“ в комплекса „Марица – Изток“.Там искат да се съберат всички в България, които взимате решения и тогава да се разговаря“.

Бюджетните закони непременно трябва да минат през Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Балансът отсъства и е трудно постижим. Служебното правителство, което трябва да се разглежда едва ли не като технически орган, дава посока за развитие на политиците. Те са се умълчали. Техническото правителство прави политика. То подтиква политиците да направят нещо“, заяви още синдикалистът.

Според Манолов, че не може да се продължи с още един удължителен бюджет.

„Има поредица от закони, в които е записано какво трябва да се случи и постановките на тези записи не са отразени в бюджета към тази година. Били отразени към миналата. Те вече не са актуални. Правителството, което ще управлява, трябва да реши кой закон ще изпълнява, което е абсурдно“, смята той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html