понеделник, 6 май 2024 г.

Борислав Сарафов: Взривът срещу главния прокурор е имал за цел да убива

„Очевидно бомбата е била с намерение да убие“, заяви директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов по повод днешния инцидент с главния прокурор Иван Гешев.

По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал е бил с височина 4-5 метра. На място се установи кратер с дълбочина 30-40 см. и диаметър близо 3 метра“, допълни Сарафов.

Освен всичко друго, взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили, заяви той. Бомбата е била с голям тротилов еквивалент, по първоначално мнение на експертите.

„Очевидно взривното устройство е било с намерение да убие, не е било с цел сплашване, не е било фойерверки, изключително силен взрив, включително с осколки“, каза Сарафов.

Металните сачми са с големина колкото човешки нокът. В момента се провеждат огледи. На мястото на инцидента са намерени маркери, които са оставени от извършителите.

„Професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила, както главния прокурор, така и семейството му“, допълни Сарафов.

Не се изключват никакви версии. „Най-вероятно тези хора са били на място. Може би са имали визуален контакт с пътя и преминаващите автомобили. Няма друг по-точен начин да се прецени кога да се детонира, защото по този път преминават много коли. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобила на главния прокурор се е изравнил а него. по свидетелски показания взривът е изместил в ляво колата на главния прокурор. Очевидно някой е следил главния прокурор”, каза още началникът а НСлС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html