неделя, 5 май 2024 г.

Брюксел удължи с година безмитния внос от Украйна

От безмитните доставки най-много се оплакваха фермерите в страните близки до Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел удължи с още една година безмитния внос от Украйна, съобщи БНР. Медията се позовава на пост с  решението, публикуван в „Туитър“.

Миналата седмица аграрните министри на страните членки не успяха да постигнат съгласие на заседанието си в Люксембург. Конкретно България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия имаха възражения срещу безмитния внос на някои храни от Украйна, както и на украинско зърно, което е в техен ущърб. Тогава министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че съгласие се очаква да бъде постигнато буквално до дни, което се случва и днес.

Европейската комисия подготвя втори пакет с помощ в размер на 100 млн. евро в полза на засегнатите пет страни, като обаче изрично поставя условието едностранните мерки да бъдат свалени от тяхна страна. Вчера комисията по международна търговия в Европейския парламент също гласува за удължаването на безмитния внос на стоките от Украйна.

Регламентът изтича на 5 юни. Остава предложението да бъде гласувано в пленарна зала в през май и 20 дни по-късно да бъде публикувано в официалния вестник на Европейския съюз и така да влезе в сила.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html