вторник, 30 април 2024 г.

Морето изхвърли 57 тела на бреговете на Либия

Най-малко 57 тела са изхвърлени на брега в Западна Либия, след като две лодки с мигранти потънаха в Средиземно море, съобщиха бреговата охрана и хуманитарните работници, пише Политика.

Един от оцелелите, Басам Махмуд от Египет, сподели, че на борда на неговата лодка е е имало около 80 пътници, тръгнали към Европа около 2 часа сутринта във вторник.

Към момента няма информация относно причините за потъването на лодките, но според оцелели мигрантите на борда са се сбили.

Единадесет тела, в това число и на дете, бяха намерени край Карабули в източната част на Триполи, съобщи служител на реда. Мигрантите са от Пакистан, Сирия, Тунис и Египет.

Международната организация по миграция предаде, че от началото на годината поне 441 мигранти и бежанци са се удавили, докато са се опитвали да прекосят Средиземно море от Северна Африка към Европа. Това е най-високият брой смъртни случаи за същия период през последните шест години.

Десетилетие след свалянето на Муамар Кадафи от власт, подкрепено от НАТО през 2011 г., Либия се превърна в основната отправна точка за предимно африкански мигранти, които се опитват да преминат към Европа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html