вторник, 23 април 2024 г.

Белгийското военно разузнаване отчита високи равнищата на шпионаж от руски хакери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия отчита, че равнището на шпионските дейности в страната нараства и вече е сходно с времената на Студената война, съобщават местни медии, като се позовават на първия открит доклад на специалната служба. Причината е, че руски хакери често извършват удари по повечето държави от НАТО като „отмъщение“.

Русия е определена като първостепенна и най-пряка заплаха за мира в държавите от евро-атлантическата общност. Посочва се, че свързани с руската държава извършители са в основата на зловредни действия в електронното пространство, включително по отношение на инфраструктурата на държавите от Запада. Изразено е опасение, че тази инфраструктура може да бъде взета на прицел при задълбочаване на войната в Украйна.

Според доклада руски хакери често извършват удари по повечето държави от НАТО като „отмъщение“ за силни изявления или при решения за изпращането на подкрепа за украинските сили. Изразено е очакване тези действия да продължат.

Отбелязва се, че възможностите на руското разузнаване в Белгия са били временно ограничени с решението да бъдат изгонени 21 дипломати от руското посолство в Брюксел и консулството в Антверпен, както и 19 дипломати от руското представителство към ЕС. Уточнява се, че руската страна предприема мерки да се приспособи към променената среда, за да продължи разузнавателната дейност.

Разузнаването на белгийските въоръжени сили допълва, че се запазват заплахите от терористични действия от среди, свързани с ислямизма или крайната левица и десница. В доклада се разглеждат също заплахите, които произтичат от разпада на международната система за контрол над неразпространението на оръжия за масово поразяване, както и опасностите, свързани с Китай, Северна Корея, Иран, Сирия и с напрежението между Индия и Пакистан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html