четвъртък, 2 май 2024 г.

Буяр Османи: Не сме забравили задълженията си по договора за добросъседство с България

Външният министър Буяр Османи

Не сме забравили задълженията си по договора за добросъседство с България. Това заяви днес външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи пред евродепутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент.

Той уточни, че в неговата страна влиятелни политически партии работят срещу споразумението от Преспа и договора със София. Османи настоя за действия, насочени към следващите поколения, а не към следващите избори.

Все още виждаме политици, които предизвикват обществото, за да спечелят няколко допълнителни гласа. Целта на Република Северна Македония е да създадем перфектно общество. Българската общност в Република Северна Македония се състои от около 3500 души, според последното преброяване. Посланието на нашата държава е, че отношението към всеки гражданин ще бъде еднакво, обобщи той, цитиран от БТА.

Имам послание към нашите български приятели – не сме забравили задълженията си по договора и двата протокола. Лично наблюдавам работните групи, които следва да изпълнят задълженията и скоро ще представим резултатите от работата, свързана с речта на омразата, за пострадалите в епохата на комунизма и за прилагане на препоръките на Европейската комисия за историческите въпроси, добави Османи. Той призова за уважение от българска страна и изрази увереност, че след съставянето на новото правителство в София ще възникнат необходимите условия за напредък.

Приложението на споразумението от Преспа и договора с България за добросъседство, основано на диалога и при взаимно уважение и в духа на европейските ценности, ще остане първостепенна задача. Република Северна Македония допринася за задълбочаване на добросъседските отношения в региона, за сътрудничеството и сигурността. Правителството ще положи максимални усилия за прилагане на необходимите реформи, включително по отношение на конституционните промени, за да бъде отворена първата преговорна глава с ЕС до края на годината, заяви Османи.

Голяма част от обществото все още не е убедена, че предприехме правилната стъпка, трябва да ги убедим, че скоро ще се почувстват видимите последици, посочи той по повод стъпките на Скопие за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Поставили сме си за цел да бъдем напълно готови да поемем отговорностите на членството в ЕС до края на 2030 г., отбеляза министърът.

В изказванията на евродепутатите от парламентарната комисия Александър Йорданов (ЕНП/СДС) отбеляза, че в последната година езикът на омразата в Република Северна Македония е преминал в действия на омразата. Известни са случаите с нападения срещу клубове на български граждански организации и техни представители, включително опит за убийство. За да започнат реално преговорите за членство, трябва да се направи промяна в конституцията на страната, посочи той. Йорданов попита дали в работната група по конституционните промени ще бъдат допуснати представители на местните български граждански организации и определи като антиконституционен приетия закон за забрана на български организации.

Илхан Кючюк от ДПС/“Обнови Европа“ призова Република Северна Македония да работи за постигане на решения по откритите въпроси.

Ангел Джамбазки от ВМРО/ЕКР заяви, че за всички мястото на Република Северна Македония е в ЕС колкото може по-бързо. Властите в Република Северна Македония трябва да изпълнят определени критерии, включително за спазването на правата на всички етнически общности. След „френското предложение“ наблюдаваме ескалация на реч на омразата и нападения, държавно организирани мероприятия като приемането на закона, който по недемократичен начин забранява вече регистрирани сдружения, допълни той.

Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП подкрепи бързото приемане на Република Северна Македония в ЕС. Това ще преодолее всички проблеми от миналото, заяви той. Ковачев отбеляза, че прокуратурата в Република Северна Македония повдига безпрецедентни обвинения на председателите на българските клубове в Охрид и Битоля. Нашата основна цел е преодоляването на всички проблеми от миналото, настоя Ковачев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html