понеделник, 29 април 2024 г.

Синдикати критикуват проектобюджета, искат повече за майчинство и заплати

Конфедерация на труда „Подкрепа“ разкритикува предложенията за Законите за държавния бюджет, НЗОК и ДОО. Синдикатът предлага Закон за корпоративното подоходно облагане – да се прилага двустепенна скала.

„За малките и средните предприятия да се запази 10% ставка, докато за големите предприятия тя да стане 20%. Възможно е и прилагане на различни ставки според размера на печалбата, не според размера на предприятието. Само при увеличение на корпоративния данък на 15%, но за всички предприятия, МФ изчислява допълнителни 2,31 млрд. лв. Това са средства, които биха намалили значително натиска върху бюджета и необходимостта от поемане на нови дългове“, отбелязват от конфедерацията.

Според синдиката в държавния бюджет за 2023 година е неприемливо предложението за увеличаване само с 10 процента на заплатите на работещите в администрацията, които не са получили повишение на възнагражденията през миналата година.

Освен това от КТ „Подкрепа“ настояват за увеличение между 15 и 30 на сто на заплатите в различни ведомства, сред които НОИ, НЗОК, Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

„Освен по отношение на възнагражденията на работниците и служителите в държавна администрация следва да се помисли и за увеличаване на средствата за издръжка и за капиталови разходи във всички горецитирани административни структури. Това е крайно необходимо имайки предвид увеличаването на разходите за електроенергия, с оглед обезпечаване на средства за консумативи, командировъчни за извършване на проверки, повишените разходи на комуналните услуги, както и предвид остарелите сграден фонд, оборудване, техника“, се отбелязва в позицията им.

В становището отново се настояваме за ръст на МРЗ на 850 лв. сега.

„Ръстът в началото на годината беше минимален, инфлацията продължава да е висока, а потреблението на основни хранителни продукти (по данни НСИ) намалява“, отбелязват от там.

Синдикатът отбелязва, че в бюджета на МФ не е включено увеличение на стандартната ставка на ДДС от 20 на 22% – този данък се плаща от потребителите.

„И към момента приходите в бюджета от косвени данъци представляват около половината от всички приходи. Въвеждането на по-висока ставка означава да се натоварят допълнително най-нискодоходните групи граждани, които харчат целия си месечен доход за покриване на жизнените си нужди. КТ „Подкрепа“ е категорично против такава мярка“, подчертават от синдикалната организация.

В друго становище относно ДОО, КТ „Подкрепа“ отбелязва, че обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е замразено на 710 лв.

„Т.нар. майчинство дълги години не беше актуализирано. Очевидно българските майки трябва да се надяват на партийни боричкания и наддавания, за да получават обезщетение поне в размер на минималната работна заплата, която биха получавали, ако не си бяха позволили лукса да раждат и/или отглеждат деца. КТ „Подкрепа“ за пореден път настоява майчинството да бъде обвързано и равно на минималния осигурителен доход. Подчертаваме, че това са лица, които са работили и са се осигурявали и пак ще го правят, след като междувременно дадат приноса си към укрепване на демографския потенциал на българското общество“, категорични са от КТ „Подкрепа“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html