неделя, 5 май 2024 г.

Мисия на ЕС в Молдова ще помага на страната срещу хибридните заплахи

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Съветът на ЕС одобри днес изпращането на цивилна мисия в Молдова по молба на Кишинев. Предвижда се мисията да работи две години, като осигури стратегически съвети за борба с дезинформацията и хибридните заплахи, съобщава БТА.

Мисията ще работи в рамките на политиката на ЕС за сигурност и отбрана. Предвижда се Молдова да получи подкрепа за подобряване на сигурността, включително при управлението на кризи, за осигуряване на безопасността на електронното пространство, в борбата с външното влияние над информацията и опитите за външна намеса.

Молдовските власти ще бъдат подпомогнати в развитието на способности за ранно засичане, установяване и отговор на хибридни заплахи, включително при изясняването на техния източник.

Молдова получи заедно с Украйна през юни миналата година статут на кандидат за присъединяване към ЕС. През декември Европейският съвет изрази готовност Молдова да получава подкрепа при справянето с многопластовото отражение на войната, предприета от Русия срещу Украйна, се отбелязва в съобщението. Кишинев поиска разгръщането на европейската мисия с писмо от януари тази година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html