понеделник, 6 май 2024 г.

Нови руски среднощни обстрели на цивилни обекти в Харков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко пет руски ракети са ударили тази нощ източния град Харков и околните райони, като са нанесени щети на цивилни сгради, съобщиха местните власти, съобщи БНР.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че една от ракетите е поразила село Котляри, разположено южно от Харков, а друга е предизвикала голям пожар в града. Русия от месеци изстрелва ракети и използва дронове срещу най-различни цели в Украйна в опит да разруши жизненоважна инфраструктура.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че, ако искаме прекратяването на руската агресия в Украйна, една от ключовите задачи е да бъдат премахнати възможностите за заобикаляне на санкциите. Думите му идват в деня, в който санкционният списък беше разширен с 322 фирми от руската отбранителна промишленост, както и физически и юридически лица, които помагат за избягване на ограниченията.

Във вечерното си видео обръщение Зеленски каза: „Всяка руска схема, която дава възможност за заобикаляне на санкциите, удължава тази война и дава възможности за агресора. Затова колкото по-строг е санкционният режим срещу Русия, колкото повече са ограниченията срещу терористичната държава и всички свързани лица, срещу цялата руска военна икономика, толкова по-бързо ще приключи агресията. И аз благодаря на всички по света, които разбират това“.

Междувременно испанският министър на отбраната Маргарита Роблес съобщи, че шестте танка „Леопард“, обещани от Испания на Украйна, вече пътуват и ще достигнат местоназначението си в близките дни. „Други четири танка „Леопард“ в момента се ремонтират и щом бъдат готови, също ще заминат за Украйна“, допълни тя.

Мадрид обяви изпращането на тези танкове като част от помощта на европейските държави за Киев, за да се справи с руската офанзива.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html