петък, 3 май 2024 г.

Испания предлага изоставени квартири на младежи

Проблемът със скъпите квартири е особено остър в крайбрежните селища на Испания.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

В Испания се подготвя програма за подпомагане на милиони младежи да напуснат дома на родителите си и да наемат собствен имот, като им предложи изоставени или попаднали под възбрана имоти, когато пазарът се срина преди десетилетие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази седмица правителството в Мадрид обяви, че ще преобразува 50 000 имота под възбрана, държани от испанската „лоша банка“ „Сареб“ (Sareb), в домове за отдаване под наем на поносими цени. Същевременно в парламента беше договорен проектозакон, по силата на който да бъде наложен таван на ръста на наемите в райони, където поскъпването през последните месеци е било значително.

Министърът на икономиката Надя Калвиньо обяви, че правителството се опитва да увеличи броя на общинските жилища. В Испания те са едва 300 000, или 3 на сто от всички, спрямо около 9 на сто в ЕС като цяло.

Едва 16 на сто от младите хора в Испания живеят самостоятелно спрямо 32% средно в Европа, по данни на изследователската организация „Обсерватория за еманципация“ (Observatory of Emancipation).

Високите наеми са сериозен проблем на Балеарските и Канарските острови, както и по средиземноморския бряг на Испания, където имотите, предлагани за кратко наемане от туристите, преобладават на пазара. В Малага, например, през първото тримесечие на годишна база наемите са поскъпнали с 20,4 на сто, а предлагането е спаднало с 27 на сто, по данни на уебсайта за търсене на имоти Idealista.com. Според Антонио Гараменди, президент на испанската Асоциация на работодателите (CEOE), обаче проектозаконът е „популистки и интервеционистки“ и няма да реши проблема с високите цени на наемите, а само „ще предизвика обратната реакция“.

Банка „Сареб“ беше създадена през 2012 г., за да поеме недвижимости за над 50 млрд. евро от бившите спестовни банки, фалирали под натиска на спукването на имотния балон в страната.

Макар и правителството да твърди, че ще осигури 50 000 жилища за отдаване под наем, всъщност налични и готови да приемат обитатели са не повече от 9000, твърди Ройтерс. В допълнение са посочени 112 парцела, върху които могат да бъдат построени още 10 000 нови блока, а впоследствие още 5000.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html