понеделник, 29 април 2024 г.

На европейското по борба българките са трети

Мими Христова (с червения екип) стана европейска шампионка в категория до 68 кг срещу молдовката Ирина Рингачи.
Снимка: БГНЕС

България завърши на трето място в подреждането при дамите на европейското първенство по борба в Загреб, Хърватия. Националките са с 94 точки по схемата за отборно класиране, изоставайки от шампиона Украйна и Турция, които са съответно със 157 и 136, съобщи БНР.

Дамите спечелиха два златни и два бронзови медала, което пък придвижи България на четвърто място в общото класиране по медали. Лидери с по три титли са Украйна, Азербайджан и Турция.

В категорията до 53 кг непобедимата на континенталната сцена Ема Йона Малмгрен спечели злато за Швеция. 22-годишната шампионка има по две поредни титли както за жени, така и на първенства до 23 години. На финала в Загреб тя се наложи с категоричното 9:3 над унгарката Сталвира Оршуш и донесе първо злато за Швеция на шампионата. Третите места останаха за гъркинята Мария Преволараки и туркинята Зейнеп Йетгил.

Алина Хрушина-Акобиа пък започнта серия за шампионките от Украйна с победа с туш срещу Жала Алиева от Азербайджан на 57 кг. Минути по-късно нейната сънародничка Ирина Коляденко направи същото срещу Грейс Булен от Норвегия при 62-килограмовите. В двете категории Евелина Николова и Биляна Дудова спечелиха бронзовите отличия за България, придружавани от германките Елена Бругер, Луиза Ниймеш.

Мими Христова сложи край на украинската радост в зала „Арена Загреб“ с титлата си на 68 кг срещу молдовката Ирина Рингачи. Тетяна Рижко все пак взе един бронз за шампионките при дамите, а в другия мач за трето място победител излезе румънката Кристина Инче. Нейната сънародничка Александра Ангел спечели следващото и последно злато за жени в категория до 72 кг, след като победи туркинята Бусе Тосун.

Трети в последната категория при жените останаха французойката Полин Лекарпентие и италианката Далма Канева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html