понеделник, 6 май 2024 г.

За десети път в гр.- Елин Пелин се провежда фестивалът „Лазарица“

Над 20 детски състави и фолклорни певчески групи от Софийско и цялата страната се надпяват е надиграват на фестивала.
Снимка: БГНЕС

За десети път в гр. Елин Пелин на сцената в големия салон на Народно читалище „Елин Пелин 1896“ се провежда Националния фолклорен фестивал „Лазарица“, съобщи БГНЕС.

Участниците са над 300 от над 20 детски състави и фолклорни певчески групи от региона и цялата страната. Празникът е включен в Културния календар на общината. Националният фестивал „Лазарица“ е свързан с пролетните празници Сирни заговезни, Тодоровден, Благовещение, Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден и представлява своеобразно завръщане към корените ни и богатствата на българския фолклор.

Богатата палитра от участници, които ще представят българската обредност, наследена и запазена през вековете, автентичните народни обичаи и обредни песни, посветени на традиционните пролетни празници, ще бъдат оценявани от авторитетното жури, включващо доц. Наталия Рашкова (председател на журито), Илияна Найденова и главен асистент Евгения Грънчарова.

Специални гости са Фолклорна певческа група „Капришки бисери“ и Детски танцов състав „Шопчета“ – гр. София.

„Лазарица” се появи през 2005г. Първият фестивал, който се проведе беше през 2004 г. на общинско ниво, а през 2005 г. го организирахме по-мащабно в Софийска област“, заяви Емилия Христова, която е инициатор на създаването на фестивала.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html