петък, 3 май 2024 г.

Служебният кабинет ще внесе в парламента проектобюджет с дефицит от 6,4 на сто от БВП

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство реши да бъде внесен в парламента законът за държавния бюджет, разработен на база на действащото законодателство. Предложният бюджет е с дефицит с от 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), което е почти 12 млрд. лева.

Кабинетът и Министерството на финансите са готови да съдействат на народните представители за отразяване на всички разумни предложения за ограничаване на бюджетния дефицит, каза пред журналисти служебният министър-председател Гълъб Донев на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

Докато всички говорят за бюджет, в Министерството на финансите се говори усилено за изготвянето му, каза Донев. През последните месеци представихме пред обществото аргументите на служебното правителство да предложи пред 48-то Народно събрание проект на Закон за държавния бюджет за 2023 г. със съответните приходни и разходни мерки за постигане на бюджетно салдо с дефицит от 3 процента от БВП на страната, който да отговаря на критериите на Пакта за стабилност и растеж, отбеляза премиерът. Той обаче припомни, че, за да се постигне дефицит от 3 процента, без да се орязват социални разходи, служебното правителство подготви пакет от промени в данъчното законодателство, като възстановяване на намалените ставки на ДДС, т.нар. данък свръхпечалба и други.

Донев каза, че за служебното правителство е било важно да знае какво е становището на народните представители относно бюджета. Тази седмица двете най-големи политически коалиции ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ обсъдиха своите виждания за бюджет 2023 г. и стана ясно, че те не приемат предложените от служебното правителство промени в данъчното законодателство, каза Донев и допълни, че подобни коментари са изразени и от други парламентарно представени партии. При ясно заявената липса на парламентарна подкрепа за обявените от служебното правителство промени в данъчното законодателство служебният премиер заяви, че внасянето на бюджет с дефицит от 3 процента би било с предизвестен финал. Донев каза, че когато става въпрос за парите на държавата, „служебното правителство не може да си позволи действия на инат“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html