неделя, 5 май 2024 г.

Украйна приватизира големи държавни фирми

В Киев са готови да дадат под наем и големи площи държавна земеделска земя.
Снимка: БГНЕС

Украйна търси инвеститори, които са достатъчно смели, за да заложат, че ще бъде отблъсната руската военна инвазия, като идеята е проста – високият риск може да предложи висока възвръщаемост.

Страната се готви да продаде големи държавни фирми на ниски цени, според ръководителят на националния фонд за държавна собственост Рустем Умеров, цитиран от Блумбърг. Целта е да се подкрепи силно зависимия от чуждата помощ бюджет на страната и да се сложи край на десетилетното посткомунистическо наследство от корупция и лошо управление, което подкопава икономиката.

Ако украинските законодателите се споразумеят за промени на насрочена за началото на май пленарна сесия, Киев може да спечели в най-добрия случай повече от 400 милиона долара чрез продажба на предприятия, вариращи от производители на торове до комунални услуги, заводи с топилни пещи и производител на инсулин.

Други 190 милиона долара могат да дойдат от отдаване под наем на земеделска земя, посочи в интервю за Блумбърг – Рустем Умеров, ръководител на Фонда за държавно имущество на Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html