понеделник, 6 май 2024 г.

Николай Денков за преговорите с ГЕРБ: Целта е да извадим парламента от мъртва хватка

Николай Денков, кадър БНТ

Николай Денков коментира преговорите с ГЕРБ и обобщи, че целта е да извадят парламента от „мъртва хватка“.

„На тази маса не говорим за кабинет“. Това каза пред БТВ съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Николай Денков, който води преговорите с ГЕРБ – СДС за законодателната програма на новия парламент.

„Важно е да водим прагматично преговорите и от тях да има ясен резултат. Както видяхме днес, резултат има“, заяви Денков по повод избора на председател на Народното събрание.

„По време на разговорите от ГЕРБ периодично поставяха темата за правителство, но аз казвах, че имам мандат за разговор само по законодателната рамка“, разкри той.

„Нашата парламентарна група е много категорична и не очаквам никаква промяна в тази позиция (заявката на „Продължаваме промяната – Демократична България“, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ – СДС – бел. ред.) Целта на това занимание е да извадим Народното събрание от една възможна мъртва хватка, в която то попадна миналия път. Началото на предишния парламент с Вежди Рашидов предопредели да се занимаваме с Изборния кодекс и други теми вместо с важните неща. Важно е да зададем друга поска на Народното събрание и да сложим на масата законопроектите, които наистина са важни за хората, да работим по тях и оттам да направим нещо полезно“, посочи Николай Денков.

„Опитваме са да направим това, което е най-полезно за хората и за страната. Алтернативите са ясни – или отиваме на избори, или ГЕРБ прави правителство с БСП и ДПС, която възможност все още е на масата. Ако не искаме да отидем на избори, трябва да се обединим около тези законопроекти и да работим по тях. Може и да има критики, но ако погледнем алтернативите, не виждам по-добра“, добави той.

„Ако нагласата на хората е, че ние винаги трябва да не съгласяваме с другите и да не сядаме на една маса, този парламент много бързо ще приключи. Ние и сега сме казал ясно къде са границите, но също така сме казали, че докато съществува този парламент, трябва да се работи по тези законопроекти“, отбеляза Денков.

„Това са преговори между политически противници. Ние все още търсим къде има допирни точки. На челните места са законопроекти, които не са приети от доста време и по които ГЕРБ не са гласували положителни. Самият факт, че от ГЕРБ сега ги подкрепиха, вече е крачка напред“, коментира той.

„Това е една много амбициозна програма. Имаме разчет да стартираме с най-важните закони“, каза още съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html