петък, 26 април 2024 г.

САЩ отмениха данъчния кредит за чужди марки електромобили

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Собствениците на нови електромобили, произведени от компаниите BMW, Volkswagen, Nissan, Rivian, Hyundai и Volvo, вече няма да имат право на данъчен кредит, когато ги купуват в САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Промяната се дължи на нови изисквания, които са заложени в американския Закон за намаляване на инфлацията, приет през миналата година. Според него, предоставянето на данъчни кредити на потребители зависи от това доколко електрическите превозни средства, които купуват, са сглобени в Северна Америка и какъв процент от материалите, от които са произведени батериите и другите им части, е с произход от САЩ или определени други страни. Основната цел на тези разпоредби е автомобилните производители да бъдат принудени да намалят своята зависимост от доставките на материали и компоненти от Китай, пише ДПА.

От днес само за 10 модела електрически и plug-in хибридни превозни средства (PHEV) се отпуска данъчен кредит в размер на 7500 долара. При няколко други модели, произведени на General Motors, Ford, Tesla и Stellantis, купувачите имат право на данъчен кредит в размер на 3750 долара. Сред тях са и електромобилите от серията „Модел 3“ на Tesla, при които данъчният кредит в размер на 7500 долара е намален наполовина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html