четвъртък, 28 март 2024 г.

Отлага се представянето на книгата на Иван Гарелов „Рокендрол, шпионаж и… последен валс“

Снимка: БГНЕС

На 20 април Иван Гарелов планираше да представи книгата си „Рокендрол, шпионаж и… последен валс“. Събитието се отлага по лични причини, уточнява БТА.

В „Рокендрол, шпионаж и… последен валс“ авторът обобщава как младите се изправят срещу системата на културно ниво и как рокендролът навлиза в България. Конкретният повод за интереса му към тази история е вестникарски материал, според чието заглавие продуцент на „Щурците“ е бил шпионин.

Акцент в книгата му е ролята на рокендрола за сближаването на младите поколения от двете системи от двете страни на Желязната завеса. „Стигнах до извода, че 60-те години, и по-точно 1968 г., със събитията в Чехословакия, в единия лагер и младежките бунтове във Франция, и в Германия по същото време – в другия лагер, дадоха началото на идейното сближение между младите поколения“, разказа Иван Гарелов през месец февруари, когато се състоя премиерата на книгата.

Според автора езикът на това сближение е рокендролът. „Той беше философия за живота, отношение към статуквото, отношение към такива генерални въпроси на човешкото съществуване като любов и омраза, мир или война и така нататък“, смята журналистът. По думите му, в книгата е застъпен документалният характер на историята с цел тя да бъде максимално обективна.

„Рокендрол, шпионаж и… последен валс“ съдържа снимков материал и кадри от филми, част от които се публикуват за първи път, съобщават издателите.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в Смилец. Завършил е Софийския университет със специалност „Журналистика“. През годините той е работил като редактор – първо във в. „Народна младеж“ (1968 – 1969), а след това в Българската телеграфна агенция (1970 – 1973). От 1973 г. до 2000 г. е в Българската национална телевизия като заместник главен редактор и продуцент, водещ и продуцент на обзорното информационно-политическо предаване „Панорама“. По-късно работи и в други телевизии.

Автор е на книги като „Идвам от Израел“, „Атила срещу Афродита“, „Недалеч и неотдавна“, „Тук и сега“ и „Неизпратени писма до Маргарита“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html