петък, 26 април 2024 г.

Двама души бяха ранени при палестинско въоръжено нападение в Йерусалим

Снимка: ЕПА

Въоръжен палестинец рани двама израелци в Йерусалим, съобщи полицията. Израелските сили за сигурност веднага започнаха издирване на нападателя.

Службите за спешна помощ съобщиха, че двамата ранени са продължили да шофират след нападението над автомобила им малко след 7:00 сутринта в квартал Шейх Джара в анексирания Източен Йерусалим и са съобщили за инцидента на полицията, преди да им бъде оказана медицинска помощ, предаде АФП.

Атаката беше извършена в края на мюсюлманския месец Рамадан и Деня на възпоменание на Холокоста в Израел.

Мястото на атаката беше отцепено и репортери на AFP видяха голям брой въоръжени полицаи, разположени там.

Палестинец стреля близо до гроба на Симон Праведния, място за поклонение на ултраортодоксалните евреи.

От полицията съобщиха, че са открили оръжието, което предполагат, че е използвано от нападателя – полуавтоматична пушка „Карло“.

Тази пушка е ръчно изработена от палестински въоръжени групировки на Западния бряг.

Репортер на AFP видя как полицията влиза в къщата, заобиколена от силите за сигурност, докато дрон прелита над района.

Кварталът на Шейх Джара беше в центъра на напрежение през 2021 г. поради заплахата от изселване на палестински жители, за да направят път на еврейските заселници.

Това напрежение, наред с други неща, доведе до войната между Израел и Хамас и Ислямския джихад в ивицата Газа през май същата година.

Напрежението отново се повиши в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, откакто новото правителство на премиера Бенямин Нетаняху, най-дясното в историята на Израел, положи клетва в края на декември.

Най-малко 96 палестинци са били убити от началото на тази година и 19 израелци, един украинец и един италианец, според АФП.

Въоръжени мъже и цивилни, включително непълнолетни, бяха убити от палестинска страна, и предимно цивилни, включително деца и трима членове на арабското израелско малцинство, от израелска страна.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html