петък, 3 май 2024 г.

Велика събота е последният ден от Страстната седмица

Снимка: БНР – архив

Православният свят се подготвя да посрещне Великден. Велика събота бележи края на Страстната седмица.

Църковните богослужения сутринта напомнят за погребението на Иисус Христос и слизането му в Ада, а към полунощ започва празничната служба за Възкресение Христово. „Особен ден, който завършва страстната седмица и който е деня между страданията, разпятието и погребението на Господ Иисус Христос и неговото славно възкресение от мъртвите“, каза врачанският митрополит Григорий за днешната Велика Събота.

Църковните химни я възпяват като преблагословена, защото в нея Христос, заспал, ще възкръсне тридневен.

„Остава винаги този въпрос: „Къде е Христос от Неговото полагане в гроба до Неговото Възкресение. И отговорът е, че в това време е в ада, за да разбие адовите порти, за да подири и да извади от ада всички старозаветни праведници, които дотогава бяха там и отвори отново Райската врата и ги въведе в Райската градина, във вечното блаженство.

В навечерието на Великден хората да влязат в православния храм и да отворят сърцата си за Бог. Това послание отправи отец Стоян Чиликов – свещеник в два от столичните храмове, както и призова да не се бърза с тръгването от църквата веднага след полунощ тази вечер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html