вторник, 30 април 2024 г.

43% по-ниски приходи от руския износ на петрол през март

Снимка: ЕПА/БГНЕС

43% по-ниски са приходи на Русия от износа на петрол през март, въпреки продадените зад граница по-големи количества, пише АФП като се позовава на Международната агенция по енергетиката, базирана в Париж.

През март руският петролен износ е отбелязал най-високото си ниво за последните почти три години въпреки санкциите на западните страни заради войната в Украйна. Експортъте нараснал с 600 000 барела дневно до 8 100 000 барела на ден миналия месец, което е най-високото ниво от април 2020 г. Приходите от продажбите обаче са спаднали рязко с 43% в сравнение с миналата година.

Според Международната агенция по енергетика увеличаващият се износ на руски петрол се дължи на завръщането на нивата на търсене отпреди пандемията от коронавирус. Доставките за Европейския съюз почти са се удвоили между февруари и март до 300 000 барела на ден, но това е по-малко с почти един милион и половина в сравнение с количествата преди нахлуването в Украйна.

Доставките на руски дизел за Турция, която отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва, са достигнали най-високо си ниво от 2018 г. През март най-голям вносител на руски суров петрол е била Индия, която е изместила от тази позиция Китай.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html