петък, 3 май 2024 г.

17 браншови организации учредиха първата българска Аграрна камара

Новата организация бе учредена в Арбанаси.
Снимка: БНР

Селскостопански производители от различните сектори учредиха в Арбанаси първата в страната Аграрна камара. Целта е обединение на бранша за работа с държавата при решаване на проблемите и представителство в Европейската асоциация на фермерите за общи политики, съобщи БНР.

17 браншови организации, обхващащи целия производствен спектър от селското стопанство, се събраха за учредяването на Аграрната камара. „Искаме да покажем, на нашите членове, че обединението е единственият възможен път за просперитет, до колкото можем да говорим за просперитет, в селското ни стопанство, за устойчивост. Това е и моделът, с който трябва да влезем в европейското семейство на фермерите“, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и поясни, че идния месец Аграрната камара ще излезе с предложения до депутатите за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Обединението на селскостопанските производители ще търси диалог с държавата за спиране на нерегламентирания внос на селскостопански стоки от трети страни, заяви Костадин Костадинов от зърнопроизводителите. „Тези стоки убиват абсолютно всички браншове, като почнем от сухото мляко, меда, зърно, месо. В България е влязло зърно долу-горе толкова, колкото ние произвеждаме. Очаквам адекватна реакция на министерството на земеделието и другите инстанции спрямо нас, обединения бранш“, каза още той.

Учредителите посочват като своя основна цел членство на България в най-голямата европейска земеделска организация – Копа Коджека, което ще даде възможност гласът на българските фермери да се чува в Европа и страната ни сама да защитава интересите си. До момента България е единствената европейска страна, която не членува в авторитетната организация, която се явява основен партньор, а когато се налага – и опонент, при вземането на ключови земеделски решения в Брюксел.

Идеята за създаване на земеделска камара у нас датира от години, но досега всеки опит е бил неуспешен. Първият председател на камарата е доскорошният председател на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Следващата седмица организаторите ще оповестят и пълен списък на всички организации, които до момента са се включили в аграрната камара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html