понеделник, 29 април 2024 г.

Байдън: Русия трябва да е отговорна за своите действия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън направи обръщение пред двете камари на ирландския парламент в Дъблин. В половинчасовата си реч той засегна много аспекти – от ирландското му потекло до войната в Украйна, съобщи БНР. Два часа след предварително определения час Джо Байдън се изправи пред ирландските депутати, за да заяви, че е прекрасно отново да бъде в Ирландия, откъдето са неговите корени. Той изтъкна, че именно ирландските преселници са се превърнали в гръбнака на американския прогрес.

Байдън бе бурно аплодиран, когато заяви, че Ирландия и Съединените щати са се изправили заедно срещу бруталната агресия на Русия срещу Укарайна. Той даде висока оценка на помощта, която оказва Ирландия, не на последно място като предостави убежище на 80 000 бежанци от Украйна.

Американският президент посочи, че познава Владимир Путин от 25 години и че Путин е смятал, че светът ще извърне поглед, когато нахлуе в съседа си, но той греши, защото Западът сега е по-обединен от всякога да защитава ценностите, които го правят силен.

„Искаме Русия да бъде държана отговорна за действията си“, каза Байдън. Говорейки за историческото мирно споразумение от Разпети петък за Северна Ирланидя, американският президент отбеляза, че смята, че Великобритания трябва да работи в по-близко сътрудничество с Ирланидя в подкерпа на хората в провиницята. Засягайки икономиката, той каза, че Съединените щати ще останат най-близкия партньор на Ирландия.

Байдън каза, че една е думата, с която може да определи Америка и Ирландия – „възможности“. „Няма нищо извън нашите възможности, ако работим заедно“, заключи Джо Байдън.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html