неделя, 5 май 2024 г.

САЩ наложиха санкции на 120 лица и фирми от 20 държави, съдействали на Русия за избягване на санкциите

Снимка: Атхив

САЩ наложиха днес санкции на над 100 физически лица и компании в опит да накажат Русия за инвазията ѝ в Украйна, включително на една частна военна компания, на базирана в Китай фирма и на фирми, свързани с руския държавен енергиен гигант „Росатом“.

Санкциите, въведени от американското министерство на финансите и Държавния департамент, обхващат над 120 физически лица и компании от повече от 20 държави, включително хора и компании, които са съдействали за избягване на санкциите срещу Русия, посочи американският държавен секретар Антъни Блинкен.

В отделно изявление министерството на финансите на САЩ каза, че налага санкции срещу финансови посредници и хора и компании, съдействали за заобикаляне на санкциите срещу Русия, от целия свят, включително Турция, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и китайски физически лица и компании.

„САЩ ще продължат да предприемат мерки срещу Русия и онези, които подкрепят войната ѝ в Украйна, включително чрез по-нататъшно прилагане на ангажиментите, прието в рамките на Г-7, да се налагат сурови санкции на представители на трети държави, които подкрепят войната на Русия в Украйна“, даде да се разбере Блинкен.

САЩ и съюзниците им наложиха санкции на Русия след началото на инвазията ѝ в Украйна преди повече от година и продължават да засилват натиска. Вашингтон се стреми да въведе мерки, наказващи заобикалянето на санкциите, отбелязва Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html