понеделник, 29 април 2024 г.

Хотелите в Гърция 15% по-скъпи за Великден, прясното агнешко – по 14 евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От скъпотия се оплакват гърците пред Великден. Прясното агнешкото се продава по 14 евро за килограм, хотелите са с поне 15% по-високи цени, съобщава БНР. Хранителните вериги предлагат замразено агнешко месо на по-евтино, докато прясното е по 14 евро за килограм. Яйцата се вървят по 30 евроцента, а „козунаците са с цената на шоколадова торта“, констатират клиенти, които търсят по магазините по-евтини продукти.

Високите цени на течните горива променят плановете за великденско пътуване и почивка на много гърци. В континенталната част бензинът достигна почти 2 евро за литър, а на островите е по-скъп. Съседите избират да пътуват на по-близки разстояния, за да ограничат разходите за гориво. Приблизителната сметка за празнична разходка до остров Корфу на четиричленно семейство от Атина за три дни е около 900 евро.

Въпреки това, фериботните компании съобщават, че са запълнени местата по всички направления и пътниците не могат да очакват да намерят място в последния момент преди пътуване. Чартърни полети от редица европейски страни пък напълнихa с туристи островите за Великден.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html