четвъртък, 2 май 2024 г.

Обвинението към Тръмп е гигантска злоупотреба с власт

Снимка: WIKIDATA.ORG

Петър КИЧАШКИ, пред в. „Галерия“

Случи се нещо, което има потенциала да разбърка цялата политическа обстановка в Америка. А, както добре знаем, случващото се в американската политика има отражение върху целия свят. И няма как да е иначе – САЩ е най-мощната страна в човешката история. Случващото се там е важно и не бива да се подценява. В момента в Америка се разиграва политическа буря, която няма да мине без последствия. Не и този път.

За какво става дума? Лично избраният от одиозния финансов спекулант, който е добре познат и у нас – Джордж Сорос, прокурор на Долен Манхатън Алвин Браг повдигна обвинение на Доналд Тръмп. Нека този фарс поседи малко в съзнанията ни. Сорос фактически чрез овладяването на част от правосъдната система обяви поредната война на Тръмп.

Откакто Тръмп слезе от ескалатора, за да обяви първата си президентска кандидатура, овластената политическа мафия на дълбоката държава не му е дала и минутка спокойствие. То не бяха лъжи за руски връзки, не бяха фалшиви атаки за всичко и по всяко време не бяха два провалени импийчмънта, не бяха противоконституционни рейдове на ФБР в дома на Тръмп, заради забравени книги от библиотеката, образно казано, то не беше чудо. Никой никога в американската политика не е бил подлаган на такива чудовищни прояви на злоупотреба с власт.

Сегашните „обвинения“ са правна нула, ни повече, ни по-малко от политически фалшификат. Важно е да се отбележи една особеност. В случая са повдигнати обвинения, а не е постановено, че Тръмп е виновен за каквото и да е било, както побързаха да напишат някои американски медии, които безкритично се копи-пействате в Европа и България.

От юридическа гледна точка трябва да се подчертае, че не става дума за съдебно жури, което в рамките на съдебен процес се произнася за вината, както всеки е гледал по филмите. Тук става дума за съвършено друг правен механизъм, чиито корени са в общото право на средновековна Англия а днес е приложим само в САЩ и в Либерия. Това представлява голямо жури (от 16 до 23 граждани), които могат да потвърдят обвинения на даден прокурор, защото смятат, че има достатъчно данни за това.

С други думи, още сме на ниво събиране на обществена подкрепа за повдигането на едно обвинение и внасянето му в съд. Делото, което ще се гледа сега, е дали обвинението да се счита за достатъчно сериозно, за да се предяви пред съответната съдебна инстанция.

Впрочем, много водещи юристи вече изразиха дълбоко възмущение от правната конструкция, която се е подредила срещу Тръмп. Особено остър беше легендарният проф. Алън Дершовиц, според когото обвиненията срещу Тръмп са най-голямата злоупотреба с прокурорска власт в историята на САЩ.

Работата на прокуратурата, казва Дершовиц, е да намери извършителя на едно престъпление, а не да намери престъпление за един извършител. По този начин се взима съдебната власт на въоръжение и тя се превръща в голям инструмент за саморазправа с всеки. С абсолютно всеки. Щом могат да направят такова нещо на бившия президент на САЩ, помислете си какво биха могли да направят на всички останали. Целта е да се унижи и смачка опонента, без да има никакъв дори и блед опит за прикриване на тази лудост зад право или правосъдие. Това е все едно да ви спре катаджия и директно да ви глоби, защото вие все някога в живота си сте извършили някъде някакво нарушение. Това е всичко друго, но не и правосъдие.

Между другото е важно да отворим една скоба. Трябва да сме наясно, че Сорос и неговите политически, неправителствени и медийни отрочета действат по един и същи начин, без значение дали го правят в Америка или в България. Тези хора имат една проста цел – да овладеят всичко, навсякъде и по всяко време.

Представете си, че децата на Сорос у нас успеят да постигнат заветната си цел и овладеят българската прокуратура. Това, което се случва с Тръмп, ще го гледаме от първия ред по отношение на всеки, който дръзне да критикува кликата около соросовата челяд българска. Не трябва да имаме никакви съмнения или илюзии по този въпрос. Това овладяване на прокуратурата е изконната мечта на ляволибералните прогресисти. Чрез и посредством прокуратурата те могат да създадат своя „смел нов свят“ като унищожат или унижат всеки „враг на революцията“. Това е опасност, която не бива нито да се подценява, нито да се неглижира. Авторитаризмът дебне и не трябва да бъде оставян без надзор.

В следващите седмици сагата около незаконното и противоправно повдигане на обвинения тепърва ще се развива. Тръмп ще трябва да се яви в офиса на окръжния прокурор в Долен Манхатън, за да му бъде предявено обвинението. Ще има съдебен процес, който ще бъде шумно предаван по всички медии на планетата.

Внушението ще бъде едно – Тръмп е виновен и трябва да се оттегли от предизборната надпревара. Целта е очевидна – той е най-опасният за статуквото кандидат и следва да бъде дисквалифициран по служебен път. Не трябва да бъде допускан дори да се състезава, защото не се знае дали няма да спечели. А това би нанесло унищожителна щета върху дълбоката държава. С войната, която водят срещу Тръмп, кукловодите демонстрират екзистенциалния си страх от втори мандат на президента.

Трябва са сме наясно с едно – Тръмп ще продължи предизборната кампания. Той няма да се оттегли или да се скрие. Напротив. Ще се енергизира (ако е възможно повече от това), ще активира Републиканската партия в цялата страна и ще насочи огромна енергия в изборния процес.

От политическа гледна точка фалшивите обвинения ще му помогнат изключително много за мобилизирането на всички съюзници и приятели. В случая с истеричните си действия демократите и техните донори ще превърнат зорлем Тръмп в политически мъченик. Това е напълно възможно да е една от последните им грешки.

Трябва ясно да си даваме сметка, че Тръмп и екипът му са изключително подготвени да водят такава война. Те имат и куража, и средствата, и народната подкрепа, за да превърнат този удар в повод за контранастъпление.

Всичко това има огромно значение за България. Ако Тръмп се върне в Белия дом, тук ще достигнат трусовете, които предстоят. Много от назначената агентура, която обслужва дълбоката държава ще бъде уволнена. А това, безспорно, ще повлече размествания на пластовете. Затегнете коланите дами и господа, предстоят турбуленции.

Снимка: WIKIAND.ORG

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html