петък, 3 май 2024 г.

Със 71% поскъпнали картите за транспорта на инвалидите в София, алармира омбудсманът

Проф. Диана Ковачева
СНИМКА: БГНЕС

Увеличението на цените на картите за обществения транспорт за хората с увреждания над 71%, без право на чужда помощ, е значително и не е съобразено със затрудненията на гражданите в условията на сериозна инфлация и влошена икономическа среда. Това пише в писмо на омбудсмана Диана Ковачева до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета Йорданка Фандъкова. В него тя алармира, че до нея продължават да постъпват жалби от граждани, свързани с последните изменения в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, приета от Столичния общински съвет.

Другият проблем, за който омбудсманът пише, е свързан с валидирането на билети за еднократно пътуване без право на прекачване, които са закупувани от водача. Оказва се, че шофьори продават билет за еднократно пътуване без право на прекачване, за който се изисква задължителна валидация, а при неспазване на това задължение при проверка от контрольорите гражданите са принудени да си закупят билет в размер на 40 лв. за невалидирано пътуване.

Диана Ковачева алармира още, че пенсионери и лица над 68-годишна възраст не могат да се възползват от преференциалните цени на картите за градски транспорт, защото постоянният им адрес е в друго населено място и така тези хора на практика са неравно третирани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html