петък, 3 май 2024 г.

Асен Меджидиев: Продължаваме да работим за подобряване на майчиното и детското здравеопазване

Асен Меджидиев
Снимка: БГНЕС

Д-р Асен Меджидиев заяви, че продължава работата по набелязаните приоритети – подобряване на майчиното и детското здравеопазване, в т. ч. и чрез започване реалното изграждане на Национална детска болница.

Сред приоритетите е и въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух. В това отношение вече имаме сключен договор за осигуряването на шест медицински хеликоптера, посочва министърът. Други сред тях са електронизация и дигитализация на процесите в здравеопазването, реформиране на системата на медицинската експертиза – добавената стойност от всичко това ще бъде и за съсловието, и за обществото, отбелязва Меджидиев.

През тези месеци подготвяме механизъм за остойностяване на труда на лекарите и професионалистите по здравни грижи в системата на болничната медицинска помощ, чието обсъждане предстои, посочва министърът.

В постоянна комуникация сме със съсловните организации и Националната здравноосигурителна каса, за да бъдат подписани едни по-справедливи и за лекарите, и за пациентите национални рамкови договори за следващия тригодишен период. С постановления на Министерския съвет успяхме да осигурим допълнителен финансов ресурс за системата. Предстои и обнародването на Наредба за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, на чиято база Министерството на здравеопазването ще осигурява по-голям финансов ресурс за лечебните заведения, отбелязва Меджидиев.

Повишаването на професионалната квалификация на работещите в здравната сфера, осигуряването на по-голям финансов ресурс за различните направления на системата при гарантирано прозрачно разходване, постигането на справедливи възнаграждения и достойни условия на труд са само част от предпоставките здравните професионалисти на България да останат у нас и да се грижат за българските пациенти, посочва още министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html