събота, 4 май 2024 г.

Стрелба в Истанбул край централата на най-голямата опозиционна партия

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Стрелба е била открита край централата в Истанбул на основната опозиционна сила в Турция – Народнорепубликанската партия (НРП), информира сайтът Хаберлер, позовавайки се на окръжната председателка на НРП Джанан Кафтанджъоглу, съобщи БТА.

От НРП обявиха, че рано днес в близост до централата на партията в Истанбул са произведени изстрели и че върви разследване. Частни охранители са потвърдили за изстрелите, а наблизо са били намерени гилзи. Никой от куршумите не е засегнал сградата. В Туитър Кафтанджъоглу написа, че „въоръженото нападение“ е било насочено към сградата на партията в истанбулския квартал Сейрантепе, където „са били произведени 6-7 изстрела“.

Предполагаемото нападение идва седмица след като два куршума попаднаха в централата на друга опозиционна сила – „Добра партия“, която заедно с НРП е част от опозиционен алианс от общо шест политически формации, обединени в стремеж да свалят от власт турския президент Реджеп Тайип Ердоган на изборите на 14 май. Лидерката на „Добра партия“ Мерал Акшенер заяви, че нападението има за цел да сплаши опозицията и се случва малко след като президентът Реджеп Тайип Ердоган я е „заплашил“ в телевизионно интервю, посочва ДПА. „Не ме карайте да идвам при вас“, бе казал Ердоган, визирайки острите критики на Акшенер към неговото правителство.

В сряда, в драматично обръщение към парламентарната група на „Добра партия“, Акшенер хвърли на земята гилзи от патрони, призовавайки хората да гласуват срещу „сродната душа на Ким Чен“, визирайки севернокорейския лидер Ким Чен Ун и без да назовава Ердоган, напомня ДПА.

„Вие ще избирате между Турция, която се стреми да се превърне в Северна Корея, и Турция, която се радва на демокрация с европейски стандарти“, добави тя.

Кандидати за президентския пост са сегашният президент Ердоган и лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу, както и двама независими кандидати, представители на по-малки партии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html