сряда, 1 май 2024 г.

Министър Милков: Най-важно е да се осигурят равни права на българите в Северна Македония

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

Бих казал, че за България е от единствена важност да се осигурят равни права на българския народ с останалите народи в Република Северна Македония. Това заяви на брифинг служебният министър на външните работи Николай Милков. Той отговори на въпрос относно изказването на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, че искането на България да бъде част от процеса на конституционните промени е „скандално“

„България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, който да е по какъвто и да било начин различен от този на всяка една от останалите конституционно признати части от народи в Република Северна Македония“, коментира Милков, цитиран от БТА.

Вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония и ангажиментът на Скопие да предприеме мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българите, са разписани в протокола на второто заседание на съвместната междуправителствена комисия, който е подписан на 17 юли 2022 г., припомни министърът. Той изрази съжаление, че оттогава досега не е имало напредък по този въпрос. Според него темата е започнала да бъде обект на „един вътрешен дебат“, свързан със стартиране на процедура за промяна на Конституцията на Република Северна Македония.

По отношение на началото на този процес Милков заяви, че приветства усилията на Република Северна Македония за изпълнение на ангажиментите, които, по думите му, трябва да доведат до практическо равноправие на българите там.

Успешното приключване на такъв процес би довело до издигането на двустранните отношения на качествено ново ниво и би дало позитивен тласък на усилията на Република Северна Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз, коментира Милков. Той посочи, че процесът на промяна на Конституцията, разбира се, е вътрешен въпрос на Република Северна Македония.

Съществуват редица действия, които могат да бъдат окачествени като опити за вдигане на градуса на напрежението, което би стеснило възможността за спокоен диалог и атмосфера за тези промени, отбеляза Милков.

„Аз лично не мисля, че изказвания от тоя тип водят към успокояване на ситуацията“, посочи също той по повод изказването на Пендаровски.

В духа на досегашния ни опит бихме искали да се избегнат сценарии, при които подходи и конкретни решения се съгласуват зад гърба на България със страни членки на Европейския съюз, така че после да бъде оказван натиск върху нас или да бъдем поставени пред свършени факти, коментира още министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html