четвъртък, 2 май 2024 г.

Германският вицеканцлер поиска санкции за страните купуващи руско ядрено гориво

Роберт Хабек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек поиска санкции за страните купуващи руско ядрено гориво за своите атомни електроцентрали, съобщи БТА. Идеята си той обяви на връщане от двудневно посещение в Киев.

Германският икономически министър беше попитан от украински официални лица защо закупуването на руски уран все още не е забранено от Запада, въпреки множеството икономически санкции срещу Москва вследствие на войната в Украйна. „Мисля, че няма задоволителен отговор на този въпрос към момента“, каза той пред репортери. В един момент обаче това трябва да се случи, „дори ако това означава нова „настройка“ за страните, които все още зареждат атомните си електроцентрали с руски уран. Тези последващи действия „ми се струват разумни“, допълни Хабек.

Хабек също така настоя за по-последователно прилагане на съществуващите санкции, защото в момента те се заобикалят през трети страни. „Това по никакъв начин не е приемливо, на всички трябва да е ясно, че подобни действия не са игра на криеница или дребно нарушение, а става въпрос за санкциите, които трябва да помогнат в крайна сметка да се сложи край на войната“, каза още министърът на икономиката на Германия в правителството на канцлера Олаф Шолц.

В допълнителен пакет от санкции на ЕС трябва да бъдат приети „тези и възможно най-много други мерки“, поиска той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html