събота, 27 април 2024 г.

Димитър Ганев: Ключът към правителство е Продължаме промяната – Демократична България

Снимка: БГНЕС

Според социологът Димитър Ганев единствената възможна формула за съставяне на кабинет е разбирателство между първите две формации – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. „Алтернативата на това е нови избори. Почти изключвам възможността за т.нар. хартиена коалиция, защото в последните месеци се появиха събития, които заостри отношението на БСП към еврозоната и войната в Украйна, а това отблъсква ГЕРБ и ДПС. Коалиция между ГЕРБ и ДПС няма как да има, защото не им стигат мандатите, дори ако се включи и „Има такъв народ“, коментира Ганев.

„До няколко седмици вероятно ще получим отговор дали ще има кабинет. Борисов даде формулата, която той желае, още преди изборите. Ключът тук се крие в позицията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ дали ще приемат офертата на ГЕРБ за редовен кабинет“, заяви Ганев.

„Отношенията между двете формации от месеци са в изключително ниска точка. Това води до възможността за коалиция в типичния вариант. Вариант за управление е кабинет без ярки партийни лица, който да бъде подкрепен от двете партии с определена програма, която да потвърждава пътя на България към еврозоната и Шенген, както и да включва съдебна реформа. Такова правителство може да е с определена програма и ограничен период на действие“, посочи политическият анализатор.

„От изборите най-много спечели „Възраждане“, защото ръстът на тяхната подкрепа е най-висок. Вотът за тази политическа сила е многопластов, антисистемен. Имат ресурс за растеж , но не много повече, таванът му е сравнително близък“, коментира социологът.

По думите му в последните 6-7 години ГЕРБ губи позиции в София и големи областни градове, но намира почва в селата и малките областни градове.

Според него, ако до местните избори наесен се запази коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и заедно със „Спаси София“ постигнат консенсус за общ кандидат за кмет на столицата, шансовете на ГЕРБ са много малки.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ имат интерес тази коалиция да се задържи поне до местните избори, за да дадат силен отпор на основните си опоненти от ГЕРБ. Въпросът е, че те са поставени под много сериозен натиск от всички страни за сътрудничество с ГЕРБ за съставяне на правителство. Това може да състави под въпрос обединението им. „Демократична България“ ми се вижда една идея по-близо до възможността да се състави кабинет, докато „Продължаваме промяната“ са по-дистанцирани. Това може да доведе до конфликт“, каза още Димитър Ганев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html