неделя, 5 май 2024 г.

Американски институт потвърждава твърденията на „Вагнер“- превзели са центъра на Бахмут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бойците от частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ напреднаха още повече в централната част на Бахмут и превзеха сградата на градската администрация през нощта на 2 април, съобщи на уебсайта си базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ИИВ), цитиран от БТА.

Собственикът на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин издигна руско знаме с надпис в памет на убития руски военен блогър Владлен Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, срещу сградата на градската администрация в Бахмут през нощта на 2 април. ИИВ припомня изявление на Пригожин, че „юридически Бахмут е превзет“, въпреки че украинските войски остават в западната част на града.

Руските сили са напреднали още повече на 3 април, като в този ден бяха публикувани кадри от дрон, на които се вижда групата наемници от “Вагнер“ и руски знамена, развяващи се над развалините на разрушената административна сграда.

В допълнение няколко руски военни блогъри разпространиха изображение на боец от групата „Вагнер“, застанал пред сградата на администрацията на град Бахмут преди нейното разрушаване. ИИВ допуска, че „Вагнер“ вероятно ще продължи с опитите си да затвърди контрола над централната част на Бахмут и ще се опита да пробие на запад през гъсто населените градски райони към село Хромове.

Вчера украински официални представители отрекоха като фалшива информация твърденията на „Вагнер“, че е превзела центъра на град Бахмут, предаде ДПА.

„Отнасяйте се спокойно към фалшивата информация за „победи“, които не съществуват в действителност“, написа в „Телеграм“ началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html