неделя, 5 май 2024 г.

Избира се български съдия в Европейския съд по правата на човека

Снимка: Архив/БГНЕС

Започна събеседването за определяне на българския съдия в Европейския съд по правата на човека. Шестима кандидати ще бъдат изслушани от комисия, чийто председател е проф. Пламен Панайотов.

Комисията трябва да излъчи трима, които да бъдат одобрени от МС и изпратени на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа до 21 май. Трябва да има и резервен списък на одобрени.

Постът на българския съдия в ЕСПЧ се освобождава на 12 април следващата година, когато изтича мандатът на съдия Йонко Грозев.

Кандидатите за поста първоначално бяха девет – доц. Катерина Йочева, съдията от Върховния административен съд  Искра Александрова, колегата й от Административен съд София-град Красимира Милачкова, председателят на областния административен съд в София Мария Попова и бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов.

Документи подадоха и двама адвокати – Милена Кадиева от Пловдив и колегата ѝ от Перник Пламен Борисов.

В конкурса участваха Виктор Соловейчик – ръководител на секретариата на една от секциите в ЕСПЧ и Татяна Бъчварова от службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага.

До изслушването днес бяха допуснати Виктор Соловейчик, Драгомир Йорданов, Катерина Йочева, Красимира Милачкова, Пламен Борисов и Татаяна Бъчварова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html